Posted on 28.01.2015
Този месец нашето специално събитие е посветено на Пулия и затова решихме да ви предложим една рецепта от този район. Ще приготвим орекиете с рикота.
Оригиналната рецепта е с прясна паста, но тъй като в забързаното ежедневие не всички имаме време да я приготвяме, можем да намерим такава в големите супермаркети.
В една тенджера загряваме олио, като го “ароматизираме” със скилидка чесън, разделена на две. Нарязваме на ситно лука и го задушаваме докато стане прозрачен. Изсипваме 500 мл доматено пюре и оставаме на бавен огън за 5-6 минути. Добавяме щипка черен пипер, малко паприка и пеперончино, и разбира се сол на вкус.
Сварената паста я поставяме в една голяма купа и я заливаме с доматения сос и две лъжици зехтин. Разбъркваме и сипваме по чиниите. Накрая поръсваме с по-голямо количество настъргана рикота и сервираме.
Тази паста се приготвя много бързо и лесно, а вкусът е съвсем различен от тези с традиционните сосове като базилико, болонезе и др.
Ако искате да опитате и други ястия от Пулия, заповядайте на 28.01 в София и 29.01 в Пловдив на Serata Pugliese.
Please fix the following errors and try again