Posted on 07.12.2015
Има ли нещо по-хубаво от една топла и питателна супа по тоскански в студените зимни вечери? Точно от тази прекрасна част на Италия идва и днешната ни рецепта. Тя носи името на родения във Флоренция барон Бетино Рикасоли. Роден в една от най-старите аристократични фамилии в Тоскана и останал сирак на 18 годишна възраст, баронът бил първо кмет на Флоренция, а впоследствие и министър председател. Той се счита за един от основателите на съвременна Италия. Барон Рикасоли е създател и на рецептата на червеното сухо вино Кианти. Всъщност и до днес семейната му фирма за производство на вино продължава да използва името му.
Но достатъчно за виното! Време е да запретнем ръкави и се насладим на тази вкусна супа. Какво ви е необходимо?
1 бяла зелка
½ кг. бял боб
100 гр. панчета (италиански бекон)
2 чеснови свински наденички
4 филии хляб
Студено пресован зехтин
Бульон на вкус
Подправки на вкус
Приготвяне:
Сварете боба докато е почти готов. Нарежете зелето на тънки ивици и го задушете в зехтина на среден огън. Когато е наполовина готово, добавете боба, нарязаната на кубчета панцета и наденички, и бульона. Наредете филиите хляб в супник и изсипете супата върху тях.
Сега остава само да си сипете чаша ароматно вино и да се насладите на уникалният италиански вкус на своето произведение!
Please fix the following errors and try again